AutoMaatje helpt ouderen in steeds meer gemeenten

Nederland telt ruim 4 miljoen ouderen. 25 procent daarvan voelt zich eenzaam. Dat komt vooral omdat ze niet meer mobiel zijn. Zij zitten het grootste deel van hun tijd thuis. Geen vervoer betekent dat meer dan 1 miljoen mensen geïsoleerd raken van de maatschappij. Met alle sociale problemen van dien. De ANWB – al ruim 130 jaar van de mobiliteit - is daarom sinds vorig jaar AutoMaatje gestart in verschillende gemeentes (de teller staat nu al op 25!). Volgende stop was de gemeente Teylingen (Warmond, Sassenheim en Voorhout).

De eerste rit voor Frits
Het principe is van AutoMaatje is effectief. Onder de professionele koepel van ANWB AutoMaatje en lokale welzijnsorganisaties vervoeren vrijwilligers – in hun eigen auto – tegen een geringe onkostenvergoeding hun minder mobiele plaatsgenoten. In Sassenheim was hoofddirecteur Frits van Bruggen voor even een chauffeur en mocht een dame op leeftijd naar haar plaats van bestemming brengen.


ANWB AutoMaatje brengt mensen bij elkaar

Elke rit is meer dan vervoer alleen. Vaak gaan de chauffeurs mee op doktersbezoek of om boodschappen te doen. En elke rit betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur. De ANWB is blij om hier in te faciliteren en is verheugd te melden dat AutoMaatje zich blijft uitbreiden. Binnenkort volgen ook Nieuwegein, Kerkrade, Breda, Oosterhout, Amsterdam Nieuw-West en Ermelo.

Wil je met eigen ogen zien wat ANWB Automaatje in de praktijk betekent?
Bekijk hier een fragment van AutoMaatje in de gemeente Barneveld.