Nederlander kiest voor strandvakantie en stedentrips

Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn buiten de grens ruimschoots de drie favoriete vakantielanden van Nederlanders. Bijna de helft (48%) van de Nederlanders gaat naar één van de drie landen op vakantie. Duitsland, het meest bezochte land, neemt in zijn eentje 20% van alle vakanties voor zijn rekening. Dit komt neer op in totaal 3.519.000 vakanties.

Opvallend zijn de vakantietypen van de drie landen en het verschil in bezoek aan bezienswaardigheden en de sportieve activiteiten per bestemming. Hieronder staan per land de typen en verschillen in bezoeken aan bezienswaardigheden en sportieve activiteiten toegelicht.

Duitsland
Ieder land heeft zijn topattracties. Onze oostenburen vallen op qua veelzijdigheid. 20% boekt een stedentrip, 17% een op natuur gerichte vakantie en 15% boekt een andere actieve vakantie zoals een wintersport. Populaire activiteiten zijn bezienswaardige gebouwen bezoeken, natuurgebieden en musea. Sportief gezien staat wandelen stipt op nummer 1, gevolgd door zwemmen en fietsen.

Duitsland krijgt een 8.4 als algemeen oordeel van de Nederlander

Frankrijk
In het land van de wijnen en champagne zijn de vakantietypen ook wisselend. 13% gaat voor een strandvakantie, 12% een op natuurgerichte vakantie en 12% een andere actieve vakantie. Populair in Frankrijk zijn bezienswaardige gebouwen bezoeken zoals in de hoofdstad Parijs en de talloze kastelen. Ook pret-/attractieparken met als bekendste Disneyland is een grote publiekstrekker. Frankrijk kent veel natuur, vandaar dat 32% een natuurgebied bezoekt tijdens de vakantie. De natuurlijke omgeving faciliteert ook in sportieve activiteiten. Veel Nederlandse vakantiegangers gaan zwemmen, roeien/kanoën, vissen en paardrijden.

Frankrijk krijgt ook een 8.4 als algemeen oordeel van de Nederlander

Spanje
Spanje staat synoniem voor zon, zee en strand. Nederlanders vetrekken voornamelijk in de zomer massaal naar de Spaanse Costa’s aan de Middellandse Zee. Een strandvakantie staat met 57% dan ook stipt op nummer 1. Stedentrips naar zonovergoten Spaanse steden als Barcelona of Madrid staan op nummer 2 met 14%. Niet verwonderlijk is de topattractie van Spanje het strand, 76% neemt de tijd voor een bezoek aan het strand. Ook vallen natuurgebieden en bezienswaardige gebouwen in trek bij de Nederlanders. Verkoeling zoeken de Nederlanders in het water, liefst 62% zwemt tijdens zijn vakantie. Ook in Spanje heeft de natuurlijke omgeving invloed op de sportieve activiteiten, fietsen en wandelen zijn ook hier veel ondernomen activiteiten.

Spanje scoort met een algemeen oordeel van een 8,5 iets hoger dan Frankrijk en Duitsland.